Wethouder plant appelboom op historische plek
Pictura appelboom

De Groninger wethouder Mirjam Wijnja heeft donderdag 1 december een appelboom geplant in de tuin van Kunstlievend Genootschap Pictura aan het Martinikerkhof. De boom is bedoeld als een herinnering aan de appelhof die 555 jaar geleden te vinden was op deze plek in het hartje van de binnenstad van Groningen. Die hof was onderdeel van het daar toen gelegen klooster.

Diederik van der Meide, voorzitter van het bestuur van Pictura, en hovenier Harmen Brander uit Westerbroek verleenden de helpende hand bij het plaatsen van de boom, die geleverd is door kweker Gerrit Plakmeijer uit Den Andel. Hoewel het in de bedoeling lag een boom van een echt Groninger appelras zoals de Groninger Kroon te planten, viel de keus op advies van de kweker uiteindelijk op de Topaz. Groningen appelrassen zijn te vatbaar voor ziekten bij plaatsing van een enkel exemplaar in een stedelijke omgeving, zo legde Van der Meide uit aan wethouder Wijnja, die wijkwethouder van de binnenstad is en ook verantwoordelijk voor Groen & Klimaatadaptatie.

Pictura heeft de appelboom laten plaatsen als onderdeel van een ingrijpende opknapbeurt van haar historische onderkomen op de hoek van de Sint Walburgstraat en het Martinikerkhof. De tuin, die opnieuw is ingericht, gaat onderdeel uitmaken van een horecavoorziening. Pictura, dat in 1832 is opgericht, wil de komende jaren een groter publiek bereiken met een breed en verdiepend programma op het gebied van kunst en cultuur.

In het historische pand komt een ruimte met een kleine opstelling over de geschiedenis van Pictura, over het rijksmonument waar het zich sinds 1934 bevindt en over de directe omgeving van het Martinikerkhof. Het planten van de appelboom is een eerste bescheiden stap in die richting.

Op de hoogte blijven?

Meer nieuws

Italië-project

We doen hierbij een oproep aan kunstenaars die zich nauw verbonden voelen met Italië en de Italiaanse cultuur om zich te melden bij Pictura. Later

Popposters VERA tijdens Eurosonic

Tijdens het Eurosonic/Noorderslag festival (ESNS) zijn in het kader van de European Poster Explosion bij Pictura zeefdrukposters en prints te zien van de VERA Artdivision.

Ontmoet de kunstenaars op 18 december

In het kader van de tentoonstelling Was Übrig Bleibt is er op zondag 18 december een ontmoeting met de deelnemende kunstenaars. De bijeenkomst begint om 15.30 uur.