-

Programma en verhuur

Exposities 

Wij zijn altijd op zoek naar interessante kunstenaars die bij ons willen exposeren. Wij zoeken zelf maar laten ons ook inspireren of verrassen door ‘aanbiedingen’ van kunstenaars zelf. Onze focus ligt in eerste instantie op Groningse of noordelijke kunstenaars. Schroom niet om jezelf te melden met een plan. Dat kan op onderstaand mailadres. 

Afhankelijk van het plan en van onze interesse en focus maken we maatwerkafspraken over de (financiële) bijdrage die iemand kan leveren. 

Van belang vinden wij ook het ‘nevenprogramma’: rondleidingen, ‘werkbesprekingen’ of andersoortige ‘educatieve’ activiteiten. Wij geloven erin dat bij elkaar komen en praten over kunst tot een grotere meerwaarde kan leiden voor met name de bezoekers. 

Wij maken voor de tentoonstellingen, die veelal tegelijkertijd plaatsvinden in ons gebouw, flyers. In onze huisstijl, door onze vormgever Elzo Smid. Onze website bevat zo goed als alle mogelijke informatie over ons programma en wordt goed bezocht. Ook sturen wij een nieuwsbrief naar meer dan 1000 geïnteresseerden. 
Daarnaast maken we actief gebruik van social media (Facebook en Instagram) om onze exposities en activiteiten onder de aandacht te brengen.

De verschillende tentoonstellingen hoeven overigens niet geheel parallel te lopen, maar dit is wel praktisch. Een periode van zes weken bevalt prima, maar ook daar kan van afgeweken worden. 

Ons streven is om enigszins vooruit te plannen, drie tot zes maanden, maar we proberen ook de flexibiliteit erin te houden door kansen die zich voordoen op korte termijn op te pakken. 

Meestal zijn de openingen besloten: voor familie, vrienden en kennissen en/of onze eigen Pictura-vrienden. 

Niet alleen maar exposities 

Naast exposities gaat Pictura haar vizier ook richten op ander culturele programma’s. Concerten, boekpresentaties- of besprekingen, kleinschalig theater of cabaret. Dat is allemaal mogelijk. 

Kenmerkend is natuurlijk wel dat het kleinschalig is, zonder uitgebreide techniek en dat het programma zich richt op de culturele fijnproever. 

Mocht je een plan of voorstel hebben en/of meer willen weten dan kun je een mail sturen naar info@pictura-groningen-nl 

 Mogelijkheden voor incidentele verhuur 

Ons pand is ook uitermate geschikt voor andere bijeenkomsten, zoals vergaderingen, diners, colleges of andere – culturele – activiteiten. 

Onze sfeervolle 18e-eewse bestuurskamer (gerestaureerd en in 18eeuwse Hollandse Rococostijl) is zeer geschikt voor (besloten) vergaderingen en kleinschalige bijeenkomsten tot zo’n 18 mensen. Voor de culturele sector gelden, over het algemeen, lagere tarieven. Koffie en thee, al dan niet alcoholische drankjes, lunches en hapjes kunnen door ons verzorgd worden, na afstemming met de huurder. Deze ruimte is principe altijd beschikbaar, overdag en ’s avonds en in het weekend. 

De bovenzaal is ook geschikt voor de incidentele verhuur, alle ochtenden tot 13 uur, alle avonden, en ook op maandag- en dinsdagmiddag. Vooralsnog is deze ruimte geschikt voor maximaal 50 personen, vanwege de brandweervoorschriften. Dit zal op termijn verhoogd worden. Ook hier zijn cateringmogelijkheden, bijvoorbeeld diners tot zo’n 50 personen 

Wij beschikken niet over een professionele keuken, en zullen, in samenspraak met de huurder, overeenstemming kunnen bereiken met een externe cateraar. 

Tegen een kleine meerprijs is een professioneel beeldscherm beschikbaar voor presentaties (65 inch). 

Toekomst 

Omdat wij bezig zijn verbeteringen aan te brengen in het pand zal de komende tijd enerzijds de capaciteit van de bovenzaal groter worden (tot circa 125 mensen in een theateropstelling), vanwege het realiseren van een extra vluchtweg. Ook gaan wij gaan bezig met het upgraden van onze techniek: licht en geluid, beeldschermen en ventilatie. Inmiddels hebben wij al wel de beschikking over stoelen, één groter beeldscherm en een vleugel. Er zal mogelijk in het najaar van 2022, een kleine horecagelegenheid gerealiseerd worden; op ons terras, aan de zonzijde van ons pand met uitzicht op de Martinitoren en in de van Houtenkamer. Met goede koffie, verse appeltaart en Italiaanse wijnen. 

Financiële afspraken 

Wij leveren maatwerk, voor zowel de incidentele verhuur, de exposities en het overige programma. Niet alleen is het ruimtegebruik daarin bepalend, maar ook de duur, het aantal – potentiële -of daadwerkelijke bezoekers of deelnemers. Maar ook of wij van mening zijn dat een programma of expositie hoort bij de doelstellingen van Pictura: het bieden van een podium, letterlijk en figuurlijk, voor de culturele fijnproever in en om Groningen.  

Bij tentoonstellingen is er sowieso sprake van de mogelijkheid van verkoop – wij vinden het en doelstelling om kunst bij de mensen in huis te krijgen – en daarover zal commissie voor worden afgesproken. 


Pictura is btw-plichtig sinds 1 januari 2024.

Huurprijzen 

  • Eventuele huurprijzen worden in nader overleg vastgesteld.
  • Ook zijn er mogelijkheden voor het schenken van koffie en thee, en t.z.t. hopen we ook een uitgebreider assortiment te kunnen aanbieden op ons tuinterras en kleine horecaruimte grenzend aan onze tuin.