-

Ons verhaal

Beleidsvoornemens van Kunstlievend Genootschap Pictura 

Pictura wil ruimte geven aan het werk van met name Groningse kunstenaars, zowel werk van oudere, jongere, maar ook overleden kunstenaars, werk van zo hoog mogelijke kwaliteit, of werk dat anderszins een waardevolle bijdrage levert aan het kunstklimaat.

Pictura wil ook een podium bieden aan de podiumkunsten (muziek, poëzie, literatuur, theater etc.), op kleinschalig niveau, maar net als bij de beeldende kunst van kwalitatief hoog niveau.
Pictura richt zich daarbij weer voornamelijk op noordelijke makers , maar wil ook ruimte bieden aan nieuwe kleinschalige voorstellingen op landelijk niveau.

Wij zoeken samenwerking met onze buren van De Harmonie, De Vrije Academie, festivals als Noorderzon, Eurosonic en Sounds Of Music, met instellingen als Kunstpunt, Noordwoord etc. 

Daarnaast wil Pictura ook de plek zijn waar lezingen, colleges en andere bijeenkomsten plaatsvinden over de kunsten en erfgoed. Waar verdieping voor de fijnproevers te vinden is. Waarin we samenwerken met andere instellingen die ook de verdieping zoeken. 

Wij streven naar een ‘vriendengroep’ van ongeveer 500 mensen die zich die verbonden voelen met de kunsten èn Pictura en onze doelen financieel willen met een jaarlijkse bijdrage van minimaal 30 euro willen ondersteunen. 

Wij willen in ons pand een ruimte realiseren met een kleine opstelling over de geschiedenis van Pictura (sinds 1834) zelf, het rijksmonument waar het zich in bevindt (sinds 1934) en de directe omgeving (Martinikerkhof e.o.). 

Wij hopen onze capaciteit voor de bovenzaal te kunnen verhogen naar een publiekscapaciteit van 125 mensen door het realiseren van een extra vluchtweg. 

Wij hebben een nieuwe huisstijl en binnenkort een website die up-to-date is. 

Wij hopen dat onze bezoekers bij een bezoek aan ons monumentale pand ook gebruik gaan maken van een nog te realiseren kleine horecavoorziening waar zij onder het genot van een drankje in onze tuin of in de tuinkamer kunnen plaatsnemen en wat zij gezien hebben nog eens met anderen willen overdenken. 

Wij zijn bezig met de herinrichting van de tuin, het oplossen van de aardbevingsschade, het realiseren van een personenlift, de vernieuwing van de technische installatie (licht/geluid en verwarming) en het inventariseren van duurzaamheidsmaatregelen en het maken van een meerjarenonderhoudsplan. 

Wij hebben een bestuur dat de schouders onder bovenstaande ambities heeft gezet en over een aantal jaren en duurzaam gebouw heeft met een goedlopende programmering, met ongeveer 10.000 bezoekers per jaar, met een gezonde exploitatie, zonder exploitatiesubsidies en zonder commercieel doel. 

Februari 2022.