Gerrit Offringa
Retro Spectief
26 februari t/m
17 april, 2022
10983885585fcdff7659031
Van 13 december tot en met 15 januari 2021 is er in Pictura een overzicht van het werk te zien van Gerrit Offringa. Zijn werk omvat schilderijen, tekeningen, schetsen, driedimensionaal werk, fotografie, grafiek, miniaturen en gedichten. Van al dit werk zal een representatief overzicht in Pictura te zien zijn.

Van 13 december tot en met 15 januari 2021 is er in Pictura een overzicht van het werk te zien van Gerrit Offringa

Gerrit werd in 1943 in Drachten geboren als zevende kind in een boerenfamilie. Van 1962 tot en met 1966 volgde hij zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst ‘Minerva’ te Groningen. In die tijd nog een klassieke opleiding. In 2019 overleed hij op 75-jarige leeftijd in Nes vlak bij de Waddenzee. Het was zijn natuurlijke biotoop: De weidsheid van het Wad. Hij bekommerde zich om wat daarin leeft en leefde. De Waddenzee was niet alleen een bron voor inspiratie, maar ook een vindplaats van mogelijke onderdelen voor een kunstwerk. Als kunstenaar werkte hij in ‘splendid isolation’. Zijn hele leven is hij wars van publiciteit geweest en deed bijzonder weinig moeite zichzelf te ‘verkopen’. Toch heeft hij overal in Nederland en in vele andere landen solo geëxposeerd. Museum Smallingerland (1997), Stadthausgalerie Münster (1998), Forma Aktua (1999), Tel Aviv Performing Arts Center (2003), Museum aan de A7 (2004) en in Het Depot in Wageningen in 2010. In het laatste museum staan acht van zijn beelden permanent opgesteld.

Gerrit Offringa was een eigenzinnige eenling en voldeed aan de hardnekkige mythe van de weerbarstige Fries. Hij was filosofisch aangelegd, zeer belezen en taalkundig virtuoos zoals vaak uit de titels blijkt die hij aan zijn werken gaf. Hij is altijd een zoeker geweest. In geest en in materie. Uiterst voorzichtig en berekenend ging hij te werk en was permanent bezig om weerbarstige materialen naar zijn hand te zetten. In zijn schilderijen zit altijd beweging, de voorstelling in één actie op het zelf geprepareerde doek gebracht. Menselijke figuren en landschappen in deconstructivistische vormen gegoten. Soms lijken het net plattegronden of landkaarten.

Zijn werk omvat schilderijen, tekeningen, schetsen, driedimensionaal werk, fotografie, grafiek, miniaturen en gedichten. Van al dit werk zal een representatief overzicht in Pictura te zien zijn.