Eindexamenexpositie Klassieke Academie in Pictura
Eindexamenexpositie Klassieke Academie in Pictura
3 juli t/m
21 juli, 2024
Affiche eindexamen 2024

Twaalf afgestudeerde kunstenaars van Klassieke Academie voor Beeldende
Kunst in Groningen tonen hun eindexamenwerk van 3 t/m 21 juli in Kunstlievend Genootschap Pictura aan de St.Walburgstraat 1 te Groningen.

De Klassieke Academie leidt studenten in vijf jaar op tot beeldend kunstenaar, waarbij de lessen gegeven worden door gerenommeerde kunstenaars. Overdracht van het ambacht staat voorop en uiteraard de
eigenheid van de student zelf. Het lesaanbod van klassieke vaardigheden in combinatie met eigentijdse onderwerpen en expressie, komt tot uiting in de diversiteit van de tentoongestelde werken.
Studenten komen vanuit heel Nederland naar de Klassieke Academie en meerdere van hen hebben succesvol deelgenomen aan landelijke televisieprogramma’s zoals Project Rembrandt en Sterren op het Doek.
Ook dit jaar is het afstudeerwerk van hoge kwaliteit en divers qua thema, techniek en invalshoek.
Alle twaalf afgestudeerden hebben in de Masteropleiding hun eigen weg gevonden als beeldend kunstenaar.
Zo laat Carola Breukelman zich inspireren door de schoonheid, dramatiek en het ritme van de natuur.
Voor Olga Brink staan mensen en hun verhalen centraal, terwijl Sabina Broekema expressief korte momenten vastlegt met abstractie als uitgangspunt. Het werk van Pauline Jonker is een verwarrende
confrontatie met imperfecte waarneming en het is tegelijkertijd een statement voor erkenning van visuele beperkingen. Tally van Oosterum voor expressie, het experiment en het grote gebaar, zij is associatief
en geeft met een losse toets mensen in hun omgeving weer. Bij Jessica de Rover staat de onderwaterwereld centraal en de dieren die er leven, ze maakt daarbij gebruik van twee technieken: olieverf en houtsnedes.
Verwondering is een belangrijke drijfveer voor Marietje Stiekema, bij haar gaat het om kleine en toevallige momenten die plotseling en in alle schoonheid voorbij komen.
Janny Stoker neemt de kijker mee naar Bonaire met uitbundige kleuren, vormen en sfeer in haar serie ‘Mi
dushi Boneiru’. Gerlinde Visscher trekt je als het ware door de lijst heen haar landschappen in, waar je zelf kan ontdekken wat je wilt beleven. De natuurlijke onderwerpen die in de schilderijen van Gabi Vos voorkomen zijn verbonden aan een moment van verstilling, rustig opgebouwd in een gelaagde techniek. Welmoed Westerdijk is niet per se bezig met het creëren van een realistisch of herkenbaar beeld, maar
probeert uitdrukking te geven aan een bepaald gevoel, waarbij zij onderwerpen uit haar directe omgeving haalt. De portretten van Katja Yakovleva kenmerken zich door traditionele technieken en olieverf op doek. Zij probeert niet alleen de uiterlijke gelijkenis over te brengen, maar vooral ook de innerlijke schoonheid van de persoon.

Eindexamenstudenten 2024: Carola Breukelman, Olga Brink, Sabina
Broekema, Pauline Jonker, Tally van Oosterum, Jessica de Rover,
Marietje Stiekema, Janny Stoker, Gerlinde Visscher, Gabi Vos, Welmoed
Westerdijk, Katja Yakovleva.

Openingstijden Kunstlievend Genootschap Pictura, St Walburgstraat 1 in
Groningen: woensdag t/m zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.