Alfred Hafkenscheid
Een overzichtstentoonstelling
7 mei t/m
18 juni, 2017
hafkenscheid
Kunstschilder Alfred Hafkenscheid (1936) presenteert in Pictura een overzicht van zijn werk. De op Java geboren Hafkenscheid is in 1946 naar Nederland gekomen waar hij zich vanaf de jaren ’50, onder andere onder invloed van schilder Barend van Voorden, tot kunst-schilder heeft ontwikkeld.
In zijn werk tracht Hafkenscheid gestalte te geven aan de uitspraak ‘dat het in de kunst niet gaat om weergeven van het zichtbare, maar om het zichtbaar maken. Het zichtbaar maken gaat meer de diepte in en heeft iets te openbaren.’ Deze visie resulteert in schilderijen met vervreemdende landschappen en figuren. Veelal verinnerlijkte beelden van de kunstenaar die gevormd zijn door de confrontatie tussen gevoelens van eenzaamheid, angst en vervreemding uit het verleden en beelden en ervaringen in het heden. Het is in deze ontmoeting tussen heden en verleden die de schoonheid en de indringendheid van het werk van Hafkenscheid doet ervaren.Hafkenscheid woont en werkt in Schipborg. Hij is lid van Het Drents Schilders-genootschap (DSG). In 2012 kreeg hij voor zijn werk de Grote Culturele Prijs van Drenthe. Met deze overzichtsexpositie wil Hafkenscheid de veelsoortigheid aan werk laten zien dat hij gedurende zijn lange loopbaan heeft gemaakt. In de benedenzalen hangt daarom werk uit vroegere periodes, in de bovenzaal hangt werk van de laatste 30 jaar. Tijdens de expositie is een documentaire te zien over zijn leven en werk.
De expositie wordt geopend op zondag 7 mei om 16.00 uur met een inleiding door Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère.
Tijdens de expositie is ook het boek Alfred Hafkenscheid, Schilderijen en tekeningen te koop.