15 maart t/m 26 april (VERLENGD t/m 21 JUNI)


Elusive (detail), Inka Markowski

 

Vijfenzeventig jaar geleden is Groningen bevrijd. Pictura organiseert in dat kader van 15 maart t/m 21 juni 2020 een groepsexpositie met als titel VRIJ!? Een uitroepteken en een vraagteken dus. We vroegen ons namelijk af hoe vrij we eigenlijk zijn en hoe vrij we ons voelen. 

We plaatsten een open oproep en lieten ons verrassen door alle inbreng. De groepsexpositie is een selectie van 85 werken. De 60 kunstenaars die de werken maakten vertaalden het begrip VRIJ!? in vrije vormen van schilderen en vorm­geven, in vrijheid van expressie van mens en dier, in een vrije staat van de geest zoals we die ervaren in liefde, puurheid, ontspanning. 

De deelnemers bekijken vrijheid vanuit diverse perspectieven. We ervaren vrijheid in al haar beperkingen, de tegenstelling tussen vrijheid hier en elders, ongelimiteerde vrijheid die ook onfrisse kanten kent en vrijheid die niets voorstelt. 

In de expositie maken we een samenstelling van alle werken die u als toeschouwer de ruimte geeft om te ervaren hoe u zich verhoudt tot de vrijheid die de kunstenaars zich permitteerden.

In de eerste ruimte worden vrije geesten voorgesteld door leden van Stichting Drents Portret. In de tweede ruimte, grenzend aan de tuin met zicht op de Martinitoren, richten we een vrijheidskabinet in en in onze bovenzaal tonen we de verbeelding van het uitroepteken en het vraag­teken door de geselecteerde kunstenaars.  

We wensen u, de vrije mens die dit kan beleven, veel kijkgenot toe en danken alle kunstenaars voor hun bijdragen.

Een feestelijke finnisage staat gepland voor zondag 21 juni om 15.00 uur.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Albert Jongs, Aletta Top, Anjo van Apeldoorn, Anneke Verstegen, Bart Huysman, Cindy Sprokel, Eunice Lagerwaard, Fokko Rijkens, Frans Commelin, Frenky Liu, Frouke Louwes, Geert Lugtenborg, Gretha Hengst, Guus Slauerhoff, Gwendolyn Van Essen, Hanneke van Limburg, Hans Eikelboom, Hans Hage, Hans van der Mark, Hans van der Veen, Harrie Visser, Harry Tuinman, Heleen Deurloo, Heleen Kater, Henk Nijhuis, Hennie Dijk-Stel, Henry Dijkhoff, Herbert Koekkoek, Herman Knottnerus, Imelda de Valk, Inka Markowski, Irene van Breest Smallenburg, Jeanet Tjassens, Joanna Paszkiewicz, John Dilling, Jolanda de Ridder, Jos de Wiljes, Klaas Koops, Kristi Neider, Lieke Schouten, Linet Battjes, Liz Agostini, Maja van Berkestijn, Marnix Pool, Martina Hladikova, Mirjam Offringa, Nadeschda Broere, Nelleke Allersma, Nicole van der Veen-Kerssies, Peter Boersma, Pieter Jan Kuiken, Regina van Oosten, Rento Heins, Rianne Kooijman, Ron Glasbeek, Sari Piek, Sjoerdtsje de Boer, Sophie Mellema, Susan Ekkel, Tessa van der Horst, Theo van Egeraat en Ton Meijer

 


Guus Slauerhoff / Irene van Breest Smallenburg / Joanna Paszkiewicz / Heleen Kater

__________________________________________________________________________